Czarny bez znaleźć można w każdym parku, rośnie przy polnych drogach, zaroślach. Jego kwiaty są delikatne, o specyficznym zapachu. Napary i syropy z kwiatów czarnego bzu działają antywirusowo. Łagodzą bóle…
Kontynuuj czytanie-
Syrop z kwiatów czarnego bzu
-
Zupa z boczniaków
Boczniaki to przepyszne grzyby, które podbijają serca coraz większej liczby smakoszy. Można je kupić w supermarketach na bazarach i targach. Jednak najbardziej smakują te, które są samodzielnie wyhodowane w ogrodzie…
Kontynuuj czytanie -
Galaretkowiec
Kolorowy i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Idealny na wiosenno-letnie upały. Uwielbiany przez najmłodszych, cieszący się dużym uznaniem wśród dorosłych smakoszy. Wystarczy chwila cierpliwości, odrobina fantazji i powstaje smaczne kulinarne…
Kontynuuj czytanie -
Pasta z makreli
Makrela należy do rodziny tłustych ryb, bogatych w witaminę D oraz kwasy omega – 3. Zawiera również pełnowartościowe białko tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Ryba ta jest bardzo popularna i…
Kontynuuj czytanie -
Bazyliowe pesto
Bazyliowe pesto wywodzi się z kuchni włoskiej. Tradycyjny przepis oparty jest na listkach bazylii, parmezanie, orzeszkach pinii oraz dobrej oliwie i przyprawach. Pesto jest bardzo wdzięcznym dipem w których składniki…
Kontynuuj czytanie -
Makaron z bazyliowym pesto i pomidorkami koktajlowymi
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na dobry obiad, szybki lunch oraz jako przysmak dla dzieciaków. Sprawdzi się do niego każdy grubych makaronów: radiatori, gnocchi, farfalle, girandole, penne,…
Kontynuuj czytanie -
Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami
Przez wszystkich znane i uwielbiane. Puszysty środek, chrupiąca kruszonka i pyszne jabłka. Odpowiednio wyrośnięte i miękkie będzie przysmakiem nawet największych przeciwników słodkości. Idealne do kakao, herbaty lub gorącej kawy…
Kontynuuj czytanie -
Szare kluski – kluski ziemniaczane
Wywodzące się z wielkopolski szare kluski, swoją nazwę wzięły od barwy surowych starych ziemniaków. W latach 70/80 ubiegłego wieku były posiłkiem, który na stole pojawiał się bardzo często. Pyszny, domowy…
Kontynuuj czytanie