Bazyliowe pesto

Bazyliowe pesto wywodzi się z kuchni włoskiej. Tradycyjny przepis oparty jest na listkach bazylii, parmezanie, orzeszkach pinii oraz dobrej oliwie i przyprawach. Pesto jest bardzo wdzięcznym dipem w których składniki można dowolnie dobierać. Bardzo smaczne jest również pesto z zielonej pietruszki, pesto z rukoli, pesto z orzechami nerkowca, pesto z pokrzywy. Dip ten świetnie sprawdzi się w połączeniu z grubymi makaronami, jako dodatek do kopytek i klusek, idealne jest w połączeniu z wędzonymi rybami, wędlinami oraz jako pasta kanapkowa.

Wydrukuj

Bazyliowe pesto

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Pesto jest bardzo wdzięcznym dipem w których składniki można dowolnie dobierać.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 garści bazylii - około 30 listków
  • ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 30g orzeszków pinii
  • 80ml oliwy
  • 10g startego parmezanu
Sposób przygotowania
Liście bazylii umyj i osusz. Czosnek obierz. Orzeszki warstwą rozłóż na patelni i zrumień, ostudź. Bazylie, czosnek, orzeszki oraz ser przełóż do wysokiego, wąskiego naczynia i zmiksuj na jednolitą masę. Stale miksując powolnie dolewaj oliwę. Gdy pesto stanie się gładkie dopraw solą i świeżo startym czarnym pieprzem.

Leave a Reply