Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami

 

Przez wszystkich znane i uwielbiane. Puszysty środek, chrupiąca kruszonka i pyszne jabłka. Odpowiednio wyrośnięte i miękkie będzie przysmakiem nawet największych przeciwników słodkości. Idealne do kakao, herbaty lub gorącej kawy i czekolady. Świetne jako deser po pysznym obiedzie.

Wydrukuj

Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Tradycyjne, pyszne i pachnące ciasto drożdżowe.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:35 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 20g cukru wanilinowego
  • 3 krople olejku waniliowego
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 600g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 kwaśne jabłka
  • kilka kropli oleju słonecznikowego
  • kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej. W wysokimi naczyniu wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłego mleka. Rozczyn będzie rósł dlatego zwróć uwagę na wielkość naczynia. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciemne, ciepłe miejsce. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj cukier wanilinowy, olejek waniliowy, 100g cukru oraz 100g masła. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by się rozpuściły i pozostaw do wystygnięcia. 500g mąki przesiej do wysokiej, szerokiej plastikowej miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól oraz jajko. Składniki wymieszaj a następnie dolej pozostałe mleko z masłem i cukrami. Przez 15 minut wyrabiaj ciasto, powinno byś lepkie jednak odchodzące od dłoni. Z ciasta uformuj kule. Wyjmij je z miski, oprósz ją delikatnie mąką a następnie włóż z powrotem ciasto. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 1.5h. Na środek brytfanny wlej kilka kropli oleju a następnie za pomocą silikonowego pędzla rozprowadź go dokładnie po dnie i bokach naczynia. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Przełóż do brytfanny, rozciągnij na równą warstwę i pozostaw na kolejną godzinę pod przykryciem. W tym czasie umyj jabłka, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj. Gdy ciasto będzie wyrośnięte przygotuj kruszonkę. Masło połącz z pozostałym cukrem i mąką a następnie posiekaj nożem. Przez krótką chwilę wyrabiaj ciasto dłońmi.  Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i rozłóż równą warstwą na cieście, jabłka posyp kruszonką. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnia do 200stopni na około 35 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Wbij go w ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe.

error: Zawartość jest chroniona!!