Pasta z makreli

Makrela należy do rodziny tłustych ryb, bogatych w witaminę D oraz kwasy omega – 3. Zawiera również pełnowartościowe białko tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Ryba ta jest bardzo popularna i łatwo dostępna w sklepach. Wystarczy dodać do niej kilka składników by uzyskać pyszną, rybną, śniadaniową pastę, idealną do chleba, wafli lub naleśników.

 

Wydrukuj

Pasta z makreli

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
  • V
Pyszna, śniadaniowa pasta rybna.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 mała biała cebula
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Makrelę obierz ze skóry, płetw i ości. Mięso przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Ugotuj jajka, pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkiem i cebulą, posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki dodaj do ryby, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Do masy dołóż majonez i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem lub naleśnikami.

Leave a Reply