Szare kluski – kluski ziemniaczane

Wywodzące się z wielkopolski szare kluski, swoją nazwę wzięły od barwy surowych starych ziemniaków. W latach 70/80 ubiegłego wieku były posiłkiem, który na stole pojawiał się bardzo często. Pyszny, domowy smak, prostota wykonania i niewielka ilość składników. W wersji wegetariańskiej podaje się je z zeszkloną cebulą i twarogiem. Wersja mięsna wzbogacona jest o skwarki lub kostki boczku.

Wydrukuj

Szare kluski – kluski ziemniaczane

napisała:

4,0 rating based on 4 ratings
  • V
  • DF
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu wielkopolskie danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g ziemniaków
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 250g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • twaróg
  • cebula
  • skwarki lub boczek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na jak najmniejszych oczkach. Przełóż je na drobne sito i odstaw na 15 minut. Pozostaw wodę która wypłynie z ziemniaków. Masę ziemniaczaną przełóż do głębokiej miski, dodaj mąki, jajko, szczyptę soli. Delikatnie zlej wodę, która została po ziemniakach, osadzoną na spodzie miski skrobię przełóż do masy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być zwarta. Jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej mąki. Masę przekładaj porcjami na płaski talerz tworząc cienką warstwę. W garnku zagotuj osoloną wodę, zmniejsz ogień. Łyżkę zamocz w gorącej wodzie i za jej pomocą zrzucaj nieduże kluski do garnka i gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Łyżkę maczaj co chwilę by nie przywierała do niej masa. W garnku gotuj jedynie jedną warstwę klusek, powinny swobodnie pływać. Gorące kluski podawaj z zeszkloną cebulką, twarogiem, skwarkami lub boczkiem.

Leave a Reply