Szakszuka jest daniem, które bardzo często pojawia się w mojej kuchni na śniadanie. Można je modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań oraz indywidualnego smaku. Pyszna w wersji wegetariańskiej z samych…
Kontynuuj czytanie-
Wegetariańska szakszuka z bakłażanem i awokado
-
Faszerowany bakłażan z kaszą kuskus
Bakłażan wciąż jest warzywem niedocenionym w polskiej kuchni. Jest rzadko przyrządzany i wciąż jest warzywem po które niechętnie się sięga. Propozycja przygotowania go w wersji wegetariańskiej – z pomidorem, suszoną…
Kontynuuj czytanie -
Zupa pieczarkowa
Wyśmienita, wegetariańska zupa pieczarkowa. Przygotowana w oparciu o bulion warzywny oraz grzyby, przyprawy i śmietanę. Idealna dla smakoszy i fanów pieczarek. Usmażone na złoty kolor grzyby dodają aromatu oraz koloru.…
Kontynuuj czytanie -
Makaron ryżowy z krewetkami i mango
Kolorowa, przyciągająca wyglądem lunchowa propozycja. Idealnie przygotowany makaron z soczystymi krewetkami. Podany ze słodkim mango, ostrą papryczką chilli i pyszną mieszanką tajskich sosów. Posypany sezamem oraz listkami zielonej kolendry z…
Kontynuuj czytanie -
Sałatka z gruszką i camembertem
Kolorowa, przyciągająca wyglądem lunchowa propozycja. Świeża, zielona sałata, zdrowa papryka, soczyste oliwki oraz gruszka i włoskie orzechy. Dodatkowo idealnie usmażony ser camembert o chrupiącej skórce i ciepłym, płynnym środku. Połączenie…
Kontynuuj czytanie -
Kotlety z warzyw z rosołu
Podążając za ideą zero waste w jedzeniu – czyli nie marnowaniu produktów spożywczych i nie generowaniu resztek powstały pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Warzywa ugotowane w rosole, w wersji…
Kontynuuj czytanie -
Pieczone awokado z jajkiem
Tradycyjne śniadaniowe jajko, podane w nowej, ciekawej formie. Upieczone w piekarniku awokado z pewnością wszystkich zaskoczy. Mimo, iż awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców posiada wiele wartości odżywczych. Jest…
Kontynuuj czytanie -
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik dojrzewając, staropolski jest ciastem dla cierpliwych. Długie tygodnie oczekiwania aż ciasto dojrzeje w lodówce rekompensuje jego wyśmienity smak. Korzenny aromat wypełnia zawsze cały dom. Ciasto rozpływa się w ustach.…
Kontynuuj czytanie