Podążając za ideą zero waste w jedzeniu – czyli nie marnowaniu produktów spożywczych i nie generowaniu resztek powstały pyszne warzywne kotlety. Warzywa ugotowane w rosole, w wersji wegetariańskiej w bulionie warzywnym idealnie sprawdzą się podane jako kotlety. Dodatek kaszy bulgur sprawi, iż danie to będzie syte i z pewnością zaspokoi głód. Warzywne kotlety przygotowane z warzyw z rosołu są wilgotne, aromatyczne, są ciekawą alternatywą do standardowych mięsnych kotletów.

Wydrukuj
Kotlety z warzyw z rosołu
- V
- GF
- DF
Ciekawy sposób na wykorzystanie warzyw z rosólu.
Składniki
- warzywa z rosołu: np. 2 marchewki, 2 pietruszki, bulwa selera, cebula
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 jajko
- sól/pieprz
- 1 cebula
- panierka
- olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Warzywa odcedź z rosołu i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie wystudź. Kaszę, starte warzywa oraz podsmażoną cebulę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być zwięzła by dało się z niej formować kotlety, jeśli jest za rzadka dodaj kukurydzianą panierkę lub bezglutenową bułkę tartą. Formuj małe kotlety a następnie obtocz je w panierce. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju ryżowy, następnie przełóż na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane kolendrą lub pietruszką z ulubionym sosem np. ostrym sosem chili lub sosem czosnkowym.
You must log in to post a comment.