Zupa pieczarkowa



Wyśmienita, wegetariańska zupa pieczarkowa. Przygotowana w oparciu o bulion warzywny oraz grzyby, przyprawy i śmietanę. Idealna dla smakoszy i fanów pieczarek. Usmażone na złoty kolor grzyby dodają aromatu oraz koloru. Podana z ulubionym, grubym makaronem ugotowanym al dente stanowi smaczną i bardzo sycącą propozycję obiadową lub lunchową. Zupę można komponować dowolnie dodając ulubione przyprawy lub warzywa. Makaron można zastąpić ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę lub przygotowanymi w postaci puree. Zupę można serwować również z grzankami lub ptysiami.

Wydrukuj

Zupa grzybowa

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Idealna z makaronem lub z ziemniakami, aromatyczna i smaczna zupa grzyba.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • ½ kg prawdziwków (można zastąpić pieczarkami, podgrzybkami, maślakami)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 liście pora
  • kilka ziaren pieprzu
  • śmietana 18%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka gałązek lubczyku
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i ugotuj z nich bulion, dodając przyprawy i lubczyk. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu wyjmij warzywa i lubczyk. Grzyby potnij w paski i podsmaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut. Podduszone grzyby dodaj do bulionu. Śmietanę zahartuj z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i przelej do zupy. Wyjętą z bulionu marchewkę potnij na krążki i dodaj do grzybowej. Spróbuj zupę i w razie konieczności ponownie dopraw. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.



error: Zawartość jest chroniona!!