Zupa pieczarkowa

Wyśmienita, wegetariańska zupa pieczarkowa. Przygotowana w oparciu o bulion warzywny oraz grzyby, przyprawy i śmietanę. Idealna dla smakoszy i fanów pieczarek. Usmażone na złoty kolor grzyby dodają aromatu oraz koloru. Podana z ulubionym, grubym makaronem ugotowanym al dente stanowi smaczną i bardzo sycącą propozycję obiadową lub lunchową. Zupę można komponować dowolnie dodając ulubione przyprawy lub warzywa. Makaron można zastąpić ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę lub przygotowanymi w postaci puree. Zupę można serwować również z grzankami lub ptysiami.

Wydrukuj

Zupa pieczarkowa

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Aromatyczna zupa pieczarkowa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:70 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2 kg białych pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól/pieprz
  • 100g masła
  • ulubiony gruby makaron
  • 200g śmietany 18%
  • 2 litry wody
Sposób przygotowania
Ulubiony gruby makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej wodą i gotuj aż powstanie aromatyczny, warzywny bulion. Gdy warzywa zmiękną wyjmij je z bulionu. Z warzyw można przygotować pyszne kotlety warzywne. Pieczarki oczyść i potnij na plasterki. Na patelni rozgrzej część masła i rozłóż jedną warstwę pieczarek. Smaż do uzyskania złotego, brązowego koloru na każdej stronie. Pieczarki powinny się smażyć - nie gotować. Dlatego po usmażeniu jednej porcji zdejmij ją z patelni i nałóż kolejną porcję. Powtarzaj warstwowe smażenie aż wszystkie będą przygotowane. Usmażone pieczarki przełóż do bulionu. Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj łyżkę gorącego bulionu i szybko wymieszaj. Dodaj stopniowo kolejne łyżki bulionu i dokładnie wymieszaj. Następnie zahartowaną śmietanę przelej do bulionu, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z makaronem.

Leave a Reply