Faszerowany bakłażan z kaszą kuskus

Bakłażan wciąż jest warzywem niedocenionym w polskiej kuchni. Jest rzadko przyrządzany i wciąż jest warzywem po które niechętnie się sięga. Propozycja przygotowania go w wersji wegetariańskiej – z pomidorem, suszoną śliwką, kaszą kuskus oraz z ostrą papryczką chilli i wyraźnymi kiełkami rzodkiewki jest ciekawym pomysłem. Oprócz idealnego smaku, danie pięknie się prezentuje. 

Wydrukuj

Faszerowany bakłażan z kaszą kuskus

napisała:

4,8 rating based on 4 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Ciekawy sposób na danie z bakłażanem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:70 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 pomidory
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 papryczka chilli
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 100g kaszy kuskus
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól/pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Bakłażany umyj i osusz. Przetnij na pół, miąższ ponacinaj w kratkę tak by nie przebić skóry. Skrop miąższ oliwą i oprósz solą i pieprzem. Bakłażany rozłóż na papierze do pieczenia skórą do dołu, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Po upływie czasu sprawdź widelcem czy środek jest miękki. Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Pomidory i śliwki pokrój w kostkę, papryczkę chilli posiekaj. Kuskus przesyp do miski, dodaj sól i gałązkę rozmarynu, zalej gorącą wodą - około 5 mm wody nad kasze i wymieszaj. Zakryj miskę pokrywką lub talerzem i pozostaw do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie wyjmij rozmaryn. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z bakłażanów i posiekaj. Kaszę wymieszaj z pomidorami, papryczką, miąższem z bakłażanów, śliwkami, dopraw solą i pieprzem i przełóż do bakłażanowej formy.  Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podawaj ciepłe, posypane kiełkami z rzodkiewki i skropione sokiem z cytryny. Idealnie smakują z sosem czosnkowym.



error: Zawartość jest chroniona!!