Piernik dojrzewając, staropolski jest ciastem dla cierpliwych. Długie tygodnie oczekiwania aż ciasto dojrzeje w lodówce rekompensuje jego wyśmienity smak. Korzenny aromat wypełnia zawsze cały dom. Ciasto rozpływa się w ustach. Jest delikatne, idealnie słodkie a dodatek konfitury z czarnej porzeczki dodaje odrobiny kwaśności.
Piernik staropolski dojrzewający
- V
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500ml miodu
- 125ml mleka
- 150g szklanki cukru brązowego
- 80g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 250g masła
- 1,5 łyżki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 750g konfitury z czarnej porzeczki ( lub śliwkowej, malinowej, jagodowej)
- Na polewę:
- 400g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 200g masła
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania
Z podanych składników uzyskasz 3 prostokątne pierniki o wymiarach 10cm x 20cm. Ciasto przygotowuje się około 6-5 tygodni przed świętami.
Masło, mleko i cukier podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i wystudź. Gdy mleko z cukrem i masłem przestygnie dodaj do niego miód i dobrze wymieszaj. Mąkę przesiej do głębokiej miski dodaj do niej jajka, sól, sodę, przyprawy i roztopione masło z miodem, mlekiem i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie by powstała jednolita masa. Miskę przykryj kuchenną ściereczką i obwiąż sznurkiem konopnym. Wstaw miskę do lodówki na minimum 5 tygodni. Po upłynięciu czasu ciasto będzie sztywne, nadające się do formowania. Ciasto upiecz tydzień przed świętami. Wyjmij je z lodówki i pozostaw przez około godzinę do uzyskania temperatury pokojowej. Przełóż je na oprószony mąką blat, stolnicę lub matę i dokładnie zagnieć. Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na papierze do pieczenia na równej grubości, cienki prostokąt. Pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia urośnie. Przenieś rozwałkowane ciasto razem z papierem na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Piecz placki pojedynczo. Po upieczeniu wystudź placki i przykryj ściereczką kuchenną. Około pięć dni przed świętami blaty przełóż konfiturą i mocno dociśnij. Na górny blat połóż papier do pieczenia, na nim połóż deskę do pieczenia i postaw ciężki słój by dociążyć ciasto. Dzień przed podaniem podziel ciasto na 3 części i przygotuj polewę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego pokruszoną czekoladę, podgrzewaj stale mieszając. Gdy masło i czekolada się dokładnie połączą, lekko ciepłą polewą polej pierniki, rozsmaruj czekoladę silikonowym pędzelkiem i udekoruj orzechami włoskimi.