Piernik staropolski dojrzewający

Piernik dojrzewając, staropolski jest ciastem dla cierpliwych. Długie tygodnie oczekiwania aż ciasto dojrzeje w lodówce rekompensuje jego wyśmienity smak. Korzenny aromat wypełnia zawsze cały dom. Ciasto rozpływa się w ustach. Jest delikatne, idealnie słodkie a dodatek konfitury z czarnej porzeczki dodaje odrobiny kwaśności. 

Wydrukuj

Piernik staropolski dojrzewający

napisała:

4,7 rating based on 6 ratings
  • V
Dojrzewający, aromatyczny, tradycyjny piernik.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500ml miodu
  • 125ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 80g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 250g masła
  • 1 1/2 łyżki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 750g konfitury z czarnej porzeczki ( lub śliwkowej, malinowej, jagodowej)
  • Na polewę:
  • 300g czekolady mlecznej ( może być też gorzka)
  • 300ml śmietany 30%
  • orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania

Z podanych składników uzyskamy 3 prostokątne pierniki o wymiarach 10cm x 20cm. Ciasto przygotowuje się około 7 tygodni przed świętami.

Miód, masło, mleko i cukier podgrzej - nie przekraczaj temperatury 35-40 stopni ponieważ miód straci swoje zdrowotne właściwości - a następnie wystudź. Mąkę i sodę przesiej do głębokiej szklanej miski dodaj do niej jajka, sól, przyprawy i roztopione masło z miodem, mlekiem i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie by powstała jednolita masa. Miskę przykryj kuchenną ściereczką i obwiąż sznurkiem konopnym. Wstaw miskę do lodówki na 6 tygodni. Po upłynięciu czasu ciasto będzie sztywne, nadające się do formowania. Ciasto upiecz tydzień przed świętami. Wyjmij je z lodówki i pozostaw przez około godzinę do uzyskania temperatury pokojowej. Podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt około 20cm x 30cm i piecz w formie 23cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu blaty wystudź i przykryj ściereczką kuchenną. Około pięć dni przed świętami blaty przełóż konfiturą i mocno dociśnij. Na górny blat połóż papier do pieczenia, na nim połóż deskę do pieczenia i postaw ciężki słój by dociążyć ciasto. Dzień przed podaniem podziel ciasto na 3 części i przygotuj polewę. Śmietanę przelej do garnka, dodaj do niej pokruszoną czekoladę, podgrzewaj stale mieszając. Gdy całość się dokładnie połączy, polej pierniki polewą, rozsmaruj czekoladę silikonowym pędzelkiem i udekoruj orzechami włoskimi.



error: Zawartość jest chroniona!!