Piernik dojrzewając, staropolski jest ciastem dla cierpliwych. Długie tygodnie oczekiwania aż ciasto dojrzeje w lodówce rekompensuje jego wyśmienity smak. Korzenny aromat wypełnia zawsze cały dom. Ciasto rozpływa się w ustach. Jest delikatne, idealnie słodkie a dodatek konfitury z czarnej porzeczki dodaje odrobiny kwaśności.
Piernik staropolski dojrzewający
- V
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500ml miodu
- 125ml mleka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 80g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 250g masła
- 1 1/2 łyżki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 750g konfitury z czarnej porzeczki ( lub śliwkowej, malinowej, jagodowej)
- Na polewę:
- 300g czekolady mlecznej ( może być też gorzka)
- 300ml śmietany 30%
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania
Z podanych składników uzyskamy 3 prostokątne pierniki o wymiarach 10cm x 20cm. Ciasto przygotowuje się około 7 tygodni przed świętami.
Miód, masło, mleko i cukier podgrzej - nie przekraczaj temperatury 35-40 stopni ponieważ miód straci swoje zdrowotne właściwości - a następnie wystudź. Mąkę i sodę przesiej do głębokiej szklanej miski dodaj do niej jajka, sól, przyprawy i roztopione masło z miodem, mlekiem i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie by powstała jednolita masa. Miskę przykryj kuchenną ściereczką i obwiąż sznurkiem konopnym. Wstaw miskę do lodówki na 6 tygodni. Po upłynięciu czasu ciasto będzie sztywne, nadające się do formowania. Ciasto upiecz tydzień przed świętami. Wyjmij je z lodówki i pozostaw przez około godzinę do uzyskania temperatury pokojowej. Podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt około 20cm x 30cm i piecz w formie 23cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu blaty wystudź i przykryj ściereczką kuchenną. Około pięć dni przed świętami blaty przełóż konfiturą i mocno dociśnij. Na górny blat połóż papier do pieczenia, na nim połóż deskę do pieczenia i postaw ciężki słój by dociążyć ciasto. Dzień przed podaniem podziel ciasto na 3 części i przygotuj polewę. Śmietanę przelej do garnka, dodaj do niej pokruszoną czekoladę, podgrzewaj stale mieszając. Gdy całość się dokładnie połączy, polej pierniki polewą, rozsmaruj czekoladę silikonowym pędzelkiem i udekoruj orzechami włoskimi.