Pieczone awokado z jajkiem

Tradycyjne śniadaniowe jajko, podane w nowej, ciekawej formie. Upieczone w piekarniku awokado z pewnością wszystkich zaskoczy. Mimo, iż awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców posiada wiele wartości odżywczych. Jest źródłem kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża zawartość potasu znajdująca się w awokado reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie owoców awokado dobrze wpływa na wzrok, działa przeciwnowotworowi i wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego.

Wydrukuj

Pieczone awokado z jajkiem

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
Zdrowe śniadanie w ciekawej odsłonie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 awokado
  • 4 jajka w rozmiarze s
  • 1/2 cebuli
  • 2 grube plastry boczku
  • sól/pieprz
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków kolendry
Sposób przygotowania
Awokado umyj, osusz, przetnij na pół i wyjmij pestkę. Owoce ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze z piekarnika. W miejsce po pestce wbij jajko, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut - aż jajko się zetnie. W czasie pieczenia pokrój cebulę i boczek w kostkę i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru. Awokado wyjmij z piekarnika, posyp boczkiem i cebulą. Podawaj na ciepło posypane kolendrą.



Leave a Reply