Wegetariańska szakszuka z bakłażanem i awokado

Szakszuka jest daniem, które bardzo często pojawia się w mojej kuchni na śniadanie. Można je modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań oraz indywidualnego smaku. Pyszna w wersji wegetariańskiej z samych warzyw lub z serami, świetna w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy lub wędliny. Zdrowa, odżywcza, sycąca. Dodatkowym jej atutem jest jej wygląd wynikający z połączenia kolorowych warzyw: papryk, pomidora, cukinii, bakłażana itp.

Wydrukuj

Wegetariańska szakszuka z bakłażanem i awokado

napisała:

3,8 rating based on 5 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Kolejna wyśmienita propozycja tego śniadaniowego dania.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 awokado
  • 4 jajka
  • 1/2 bakłażana
  • 1 papryka czerwona
  • sól/pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
Paprykę, bakłażana i cebulę oczyść i pokrój w dużą kostkę, podsmaż na patelni na oliwie. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszaj. Wbij jajka i smaż pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż aż nadmiar wody odparuje. Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj a następnie rozłóż na szakszuce . Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

Leave a Reply