Wyśmienite, wilgotne jogurtowe ciasto. Delikatnie wyczuwalny waniliowy aromat połączony ze słodyczą leśnych jagód sprawi wiele kulinarnych przyjemności. Jagody jako sezonowe owoce dostępne są przez bardzo krótki czas. Należy więc czerpać…
Kontynuuj czytanie-
Jogurtowe ciasto z jagodami i kruszonką
-
Kiszone zielone pomidorki koktajlowe
Czasem pogoda nie sprzyja pięknemu dojrzewaniu owoców. Burze, ulewy i wichury sprawiają, że jabłka, pomidory, śliwki spadają z drzew i krzewów nim będą gotowe do spożycia. Dlatego trzeba im pomóc…
Kontynuuj czytanie -
Fit muffiny z borówkami amerykańskimi
Nad wyjątkowym smakiem borówki amerykańskiej zachwycałam się już wielokrotnie. Słodki, orzeźwiający, zaskakujący. Przypominający ciepłe, letnie dni. Dodatkowo docenić należy zdrowotne właściwości odżywcze tego smacznego owocu. Pozytywnie wpływa na pamięć, wyrównuje…
Kontynuuj czytanie -
Fasola szparagowa na zimę
Smaku fasoli nie da się z niczym porównać. Jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Niestety sezon na pyszną fasolę szparagową nie trwa długo. By zatrzymać jej smak na długie…
Kontynuuj czytanie -
Potrawka z wątróbki drobiowej
Pyszna wątróbka podana w formie potrawki z warzywami i owocami. Jabłka, marchew, papryka i cebula świetnie uzupełnią smak znanej każdemu wątróbki. Kolorowa wersja zachęci do skosztowania nawet największych wątróbkowych sceptyków.…
Kontynuuj czytanie -
Wegański shake bananowy / lody bananowe
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowany szhake lub lody bananowe. Bardzo prosty sposób i zaledwie dwa składniki! Bez cukru, bez laktozy, bez konserwantów! W zależności od upodobań danie można…
Kontynuuj czytanie -
Pikle w musztardzie
Sierpień jest idealnym czasem na przygotowanie przetworów z ogórków. Ogórki gruntowe w postaci pysznej małosolnej były już przeze mnie przygotowywane w tym sezonie kilkunastokrotnie. Były również kiszone, konserwowane więc pora…
Kontynuuj czytanie -
Pieczony batat z awokado
Bardzo szybki w przygotowaniu lunch. Poza wieloma walorami takimi jak zapach, wygląd, mnogość struktur i konsystencji należy docenić to danie pod względem smakowym oraz zdrowotnym. Awokado bogate w zdrowe tłuszcze,…
Kontynuuj czytanie