Jogurtowe ciasto z jagodami i kruszonką

Wyśmienite, wilgotne jogurtowe ciasto. Delikatnie wyczuwalny waniliowy aromat połączony ze słodyczą leśnych jagód sprawi wiele kulinarnych przyjemności. Jagody jako sezonowe owoce dostępne są przez bardzo krótki czas. Należy więc czerpać z nich jak najwięcej i wykorzystywać je w każdych możliwych daniach. 

Wydrukuj

Jogurtowe ciasto z jagodami i kruszonką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Wilgotne i delikatne jagodowe ciasto.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 80g masła
  • 5 łyżek cukru
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500g jagód
  • 100ml oleju
Sposób przygotowania
Składniki na kruszonkę zagnieć szybko na jednolite ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 40 minut. Jagody opłucz i pozostaw do wyschnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, jogurt, olej, jajka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jagody posyp łyżką mąki i przemieszaj.  Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, zapnij obręcz, wlej do niej ciasto, na wierzch rozsyp jagody. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i rwąc palcami niewielkie kawałki ułóż kruszonkę na jagody. Piecz przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Leave a Reply