Pikle w musztardzie

Sierpień jest idealnym czasem na przygotowanie przetworów z ogórków. Ogórki gruntowe w postaci pysznej małosolnej były już przeze mnie przygotowywane w tym sezonie kilkunastokrotnie. Były również kiszone, konserwowane więc pora i na pikle w musztardzie. Idealne, słodko – kwaśne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do burgerów, tostów, kanapek, mięs, sałatek i jako przekąska sama w sobie. 

Wydrukuj

Pikle w musztardzie

napisała:

4,0 rating based on 2 ratings
Słodko - kwaśne pikle idealne do sałatek, kanapek, mięs.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3kg twardych ogórków grunkowych
  • 1 1/2 l wody
  • 6 łyżek musztardy
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • szklanka octu
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziele angielskie
Sposób przygotowania
Wodę, ocet, cukier, sól i musztardę zagotuj, wymieszaj, wystudź. Ogórki umyj, obierz, duże przekrój na ósemki, średnie na ćwiartki, małe na pół. Za pomocą łyżki wyjmij nasiona.  Do wyparzonych słoików włóż około 5 ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy oraz liść laurowy. Ciasno ułóż ogórki, zalej musztardową zalewą, szczelnie zakręć. Pasteryzuj ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho. Wstawione do zimnego piekarnika nastawionego na 130 stopni na 40 minut. Następnie wystaw słoiki i wystudź.



error: Zawartość jest chroniona!!