Fit muffiny z borówkami amerykańskimi

Nad wyjątkowym smakiem borówki amerykańskiej zachwycałam się już wielokrotnie. Słodki, orzeźwiający, zaskakujący. Przypominający ciepłe, letnie dni. Dodatkowo docenić należy zdrowotne właściwości odżywcze tego smacznego owocu. Pozytywnie wpływa na pamięć, wyrównuje ciśnienie tętnicze, pozytywnie działa na układ pokarmowy oraz ma świetny wpływ na poprawę wzroku. Idealna w deserach, świetna w daniach wytrawnych, wspaniała. 

Wydrukuj

Fit muffiny z borówkami amerykańskimi

napisała:

5,0 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
Wilgotne w środku, aromatyczne muffiny.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Ilość porcji:13
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g mąki orkiszowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120ml płynnego oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 100g ksylitolu lub brązowego/białego cukru
  • 250g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
Borówki umyj i osusz. Mąki przesiej, dodaj do nich proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszaj olej, jajko, jogurt naturalny. Następnie przelej go to mąki i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 3/4 borówek i delikatnie wymieszaj. Do silikonowej formy na babeczki włóż papierowe papilotki i przełóż do nich ciasto. Z podanych proporcji wyjdzie około 13 muffinek. Na górę każdej ułóż kilka borówek. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdź za pomocą drewnianego patyczka czy są gotowe. Przebij nim babeczkę i wyjmij, jeśli będzie suchy muffinki są upieczone.

error: Zawartość jest chroniona!!