Potrawka z wątróbki drobiowej

Pyszna wątróbka podana w formie potrawki z warzywami i owocami. Jabłka, marchew, papryka i cebula świetnie uzupełnią smak znanej każdemu wątróbki. Kolorowa wersja zachęci do skosztowania nawet największych wątróbkowych sceptyków. Odrobina świeżych, ulubionych ziół w postaci natki pietruszki, bazylii, kolendry lub lubczyku, majeranku i tymianku dodadzą wyśmienitego aromatu. 

Wydrukuj

Potrawka z wątróbki drobiowej

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Klasyczna wątróbka, w pięknej, kolorowej wersji.
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 fioletowa marchewka - można zastąpić innym kolorem
  • 1 żółta papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • około 8 wątróbek drobiowych
  • oliwa do smażenia
  • sól/pieprz
  • świeże zioła
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Warzywa i jabłka oczyść,obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub ulubionym produktem do smażenia wsyp warzywa. Smaż zaczynając od najtwardszych: marchewka, cebula, papryka. Gdy już trochę zmiękną dodaj jabłka, pomidorki. Warzywa i owoce powinny być al dente. Na koniec dodaj do warzyw wątróbkę. Smaż ją około 2 minut z każdej strony. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się podana z odrobiną ostrej pasty chilli.

Leave a Reply