Kiszone zielone pomidorki koktajlowe

Czasem pogoda nie sprzyja pięknemu dojrzewaniu owoców. Burze, ulewy i wichury sprawiają, że jabłka, pomidory, śliwki spadają z drzew i krzewów nim będą gotowe do spożycia. Dlatego trzeba im pomóc i w odpowiedni sposób przetworzyć by docenić ich smak i wartości. 

Wydrukuj

Kiszone zielone pomidorki koktajlowe

napisała:

3,9 rating based on 10 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Idealny sposób na zatrzymanie smaku pomidorów na zimowe chwile.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg zielonych pomidorków koktajlowych
  • woda
  • sól
  • nasiona gorczycy
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • baldachimy kopru
  • korzeń chrzanu
  • ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Pomidorki umyj, oczyść z szypułek. Do każdego słoika włóż 1/4 łyżeczki gorczycy, kawałek obranego chrzanu, baldachim kopru, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu. Następnie przełóż do słoików pomidory, na górę dołóż kolejny baldachim kopru. Zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 x 1 - 1 łyżka soli na 1 litr wody. Gorącą zalewą wypełnij słoiki z pomidorami. Szczelnie zakręć.

Leave a Reply