Pieczony batat z awokado


Bardzo szybki w przygotowaniu lunch. Poza wieloma walorami takimi jak zapach, wygląd, mnogość struktur i konsystencji należy docenić to danie pod względem smakowym oraz zdrowotnym. Awokado bogate w zdrowe tłuszcze, luteinę, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę C, A, E. Dodatkowo słodki ziemniak z wapniem, fosforem, żelazem i kwasem foliowym. Dodane owoce będą również pięknym i zdrowym uzupełnieniem tego jakże pysznego posiłku. 

Wydrukuj

Pieczony batat z awokado

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Bardzo szybkie w przygotowaniu danie które zachwyca wyglądem i smakiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 duży batata lub 2 małe
  • 1 awokado
  • 50gr sera feta
  • sól/pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • borówki, porzeczki lub szczypior
Sposób przygotowania
Bataty dobrze umyj i przetnij na pół. Każdą część ponacinaj w paski, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Jeśli widelec swobodnie wchodzi w miąższ - batat jest gotowy. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i wyjmij za pomocą łyżki stołowej miąższ. Potnij go w piórka, skrop sokiem z cytryny. Awokado ułóż na batacie, dodaj pokruszony ser feta, dopraw, polej oliwą z oliwek. Podawaj z borówkami, porzeczkami lub świeżym szczypiorkiem.

error: Zawartość jest chroniona!!