Creme brulee czyli dosłownie tłumacząc „przypalona śmietanka, przypalony krem” jest deserem idealnym. Delikatny, aksamitny środek, pękająca i słodka skorupka. Nic więc dziwnego, że o jego pochodzenie spierają się Francuzi, Hiszpanie…
Kontynuuj czytanie-
Creme brulee z anyżem i pomarańczą
-
Korzenne ciasteczka
Święta Bożego Narodzenia są zawsze pachnące przyprawami. Unoszący się w galeriach, supermarketach zapach cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej wyczuwany jest również w domach. Korzenne, piernikowe ciasteczka idealnie wpasowują się…
Kontynuuj czytanie -
Kulebiak z kapustą i grzybami
Mimo, iż kulebiak kojarzony jest ze słowiańskimi państwami jego oryginalne pochodzenie to Niemcy. Tradycyjny kulebiak to ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą. Wersja grzybowo-kapuściana świetnie sprawdzi się jako wigilijne danie. Może…
Kontynuuj czytanie -
Makowiec wianek
Makowiec należy do ciast, które pojawiają się w polskich domach przy okazji świat. Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem ulubionych orzechów, rodzynków, aromatów. Podane posypane cukrem pudrem, polane lukrem, udekorowane orzechami…
Kontynuuj czytanie -
Wędlina – schab
Przygotowanie domowej wędliny jest zazwyczaj bardzo czasochłonne. Wymaga wiele cierpliwości, umiejętności oraz odpowiednich przyrządów. Przygotowanie schabu z pieczonego mięsa jest łatwe w wykonaniu. Mięso pieczone w całości, pokrojone na plastry…
Kontynuuj czytanie -
Panna cotta z anyżem i cynamonem
Panna cotta czyli deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Tradycyjne połączenie śmietanki, mleka i wanilii. Pyszny, lekki, ciekawy w konsystencji, prosty w przygotowaniu. Wersja świąteczna została wzbogacona o dodatek przypraw…
Kontynuuj czytanie -
Winny sos żurawinowy
Pięknie pachnący, intensywny w barwie i smaku. Sos kojarzony ze świętami, przygotowany ze świeżej żurawiny. Idealnie współgra z wędlinami i pieczonym mięsem. Wybornie komponuje się z serami. Sprawi zaskoczenie podany…
Kontynuuj czytanie -
Kokosowe placuszki
Standardowe, śniadaniowe kanapki z czasem stają się monotonnym rozpoczęciem dnia. Kokosowe, delikatne placuszki są z pewnością ich przeciwieństwem. Pachnące, miękkie, ciepłe. Idealne na śniadanie jak i przekąskę lub lekki deser.…
Kontynuuj czytanie