Korzenne ciasteczka

Święta Bożego Narodzenia są zawsze pachnące przyprawami. Unoszący się w galeriach, supermarketach zapach cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej wyczuwany jest również w domach. Korzenne, piernikowe ciasteczka idealnie wpasowują się w świąteczny klimat.  Kruche, słodkie, w pięknych świątecznych kształtach. 

Wydrukuj

Korzenne ciasteczka

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Łatwe w przygotowaniu korzenne ciasteczka
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przygotowania
Masło, sól, mleko i mód podgrzej tak by składniki się rozpuściły, dokładnie wymiesza i wystudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia, jajko, oraz rozpuszczone masło z mlekiem i miodem. Wymieszaj składniki a następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i pozostaw w lodówce przez godzinę. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich pozostaw w lodówce, drugą rozwałkuj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką. Ciasteczka odrobinę urosną podczas pieczenie więc rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Wykrój foremkami w ulubionych wzorach ciasteczka a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut - do uzyskania złotego koloru, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Z pozostałą w lodówce częścią ciasta zrób identycznie. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, w miarę chłodzenia twardnieją.



Leave a Reply