Panna cotta z anyżem i cynamonem

Panna cotta czyli deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Tradycyjne połączenie śmietanki, mleka i wanilii. Pyszny, lekki, ciekawy w konsystencji, prosty w przygotowaniu. Wersja świąteczna została wzbogacona o dodatek przypraw kojarzonych z zima. Aromat cynamonu, smak anyżu i goździków plus wspaniały winno-żurawinowy sos z pewnością podkreślą odświętny deser.

Wydrukuj

Panna cotta z anyżem i cynamonem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Świąteczna wersja włoskiego deseru.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 250ml mleka 3,2%
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
Wnętrze garnka opłucz wodą, nie wycieraj. Poprzez cienką warstwę wody, mleko nie będzie przywierało do dna. Do garnka wlej mleko, śmietanę, dodaj cukier, goździki, cynamon, anyż. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, za pomocą łyżeczki wyjmij pestki i dodaj je do mleka. Włóż do niego również rozciętą laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszaj tak by cukier się rozpuścił. Podgrzej jednak nie gotuj mleka. Przecedź mleko za pomocą sita, przyprawy nie będą już potrzebne. Do mleka dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj całość. Przelej do miseczek lub silikonowej formy do muffinek. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum 8h. By wyjąć panna cottę z formy/miseczki wstaw na chwilę do ciepłej wody, następnie nożem obrysuj boki formy i przewróć ją do góry nogami. Panna cottę podawaj z ulubionym sosem. U mnie sos żurawinowy.

Leave a Reply