Kulebiak z kapustą i grzybami

Mimo, iż kulebiak kojarzony jest ze słowiańskimi państwami jego oryginalne pochodzenie to Niemcy. Tradycyjny kulebiak to ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą. Wersja grzybowo-kapuściana świetnie sprawdzi się jako wigilijne danie. Może być podany na ciepło i po wystudzeniu. Jest idealnym dodatkiem do wigilijnego, czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Smacznie komponuje się również jako obiadowe danie podane z mięsem i ulubionym sosem. 

Wydrukuj

Kulebiak z kapustą i grzybami

napisała:

4,0 rating based on 3 ratings
  • V
Idealna wigilijna przystawka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:80 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 50g masła do ciasta
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 250ml mleka
  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli do ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 biała cebula
  • 600g kiszonej kapusty
  • 300g suszonych grzybów
  • 500ml wody do zalania grzybów
  • kumin
  • sól/pieprz
  • 1 jajko
  • masło do podsmarzania
  • czarnuszka
  • mleko
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Mleko podgrzej, powinno być letnie i zdejmij z ognia. Do mleka dodaj cukier, sól i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut przykryte kuchenną ściereczką. Masło rozpuść i wystudź. Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj do niej drożdżowy rozczyn, wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj masło, wymieszaj szybko łyżką. Gdy składniki się połączą zagniataj ciasto dłońmi. Wyrabiaj je przez około 5 minut, uformuj kulę i pozostaw ją w misce przykrytej kuchenną ściereczką na około 60 minut do wyrośnięcia. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż warzywa. Odcedź grzyby - pozostaw wodę w której się moczyły. Grzyby potnij w paski, dodaj do warzyw i dolej 1/3 grzybowej wody. Dodaj kumin, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką. Duś warzywa i grzyby aż zmiękną. W razie konieczności podlewaj grzybową wodą. Pod koniec duszenia zdejmij patelnię by nadmiar wilgoci odparował. Wystudź warzywa i grzyby. Gdy będą zimne dodaj jajko, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części, z każdej części możesz oderwać kawałek z którego przygotujesz dekoracje kulebiaków. Ciasto rozwałkuj na stolnicy lub blacie oprószonym mąką na prostokąt. Nałóż na nie farsz pozostawiając po 1 centymetrze wolnego ciasta  od brzegów. Zwiń kulebiak w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Udekoruj, posmaruj mlekiem i posyp czarnuszką. Z drugą częścią ciasta postąp podobnie. Piecz na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym go 175 stopni, do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ciepło lub zimno. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zupy grzybowej, sosu grzybowo-śmietanowego lub barszczu wigilijnego.  

Leave a Reply