Makowiec wianek

Makowiec należy do ciast, które pojawiają się w polskich domach przy okazji świat. Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem ulubionych orzechów, rodzynków, aromatów. Podane posypane cukrem pudrem, polane lukrem, udekorowane orzechami lub skóra pomarańczy. Makowiec podany w formie wianka z pewnością zaskoczy wszystkich smakoszy tego deseru. 

Wydrukuj

Makowiec wianek

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Tradycyjny makowiec w niecodziennej formie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 5 łyżek czarnego rumu
  • 130g orzechów włoskich
  • 60g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 800g masy makowej
  • 16g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g rodzynek
Sposób przygotowania
Mleko, sól, cukier i masło podgrzej, wymieszaj by wszystkie składniki się połączyły. Drożdże utrzyj z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajko, utarte drożdże, całość zalej letnim mlekiem. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i pozostaw ją w misce, przykrytej kuchenna ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz makowy. Masę makową połącz z rumem, kandyzowaną skórką pomarańczy, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na kształt prostokąta około 30cm x 20cm. Makowy farsz rozłóż na cieście pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca od brzegu ciasta. Ciasto zwiń w rulon zwijając od dłuższej strony, uformuj wianek i zlep końce. Ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw  na kolejne 20 minut by wyrosło. Zdejmij ściereczkę, przełóż ciasto na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie natnij wianek nie dociągając nacięć do spodu ciasta, tak by farsz makowy nie wyleciał. Piecz ciasto około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Leave a Reply