Winny sos żurawinowy

Pięknie pachnący, intensywny w barwie i smaku. Sos kojarzony ze świętami, przygotowany ze świeżej żurawiny. Idealnie współgra z wędlinami i pieczonym mięsem. Wybornie komponuje się z serami. Sprawi zaskoczenie podany jako dodatek do deserów. Mnogość zastosowań jest jego wielką zaletą. Słodycz miodu zrównoważona kwaśnym smakiem owoców żurawiny, aromat czerwonego wina i ostrość imbiru – nie może być nic smaczniejszego.

Wydrukuj

Winny sos żurawinowy

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Intensywny w smaku żurawinowy sos.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 350g świeżej żurawiny
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 1 plasterek imbiru
  • kawałek kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
Sposób przygotowania
Żurawinę umyj, przełóż ją do garnka. Do żurawiny dodaj wino, przyprawy i miód, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać wylej wszystko na sitko i za pomocą łyżki przetrzyj przez jego dno. Przyprawy nie będą już potrzebne. Przetarty sos umieść w garnku i ponownie podgrzej, mieszając aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Żurawina bogata jest w pektynę dlatego sos po wystudzeniu zgęstnieje.

Leave a Reply