Pięknie pachnący, intensywny w barwie i smaku. Sos kojarzony ze świętami, przygotowany ze świeżej żurawiny. Idealnie współgra z wędlinami i pieczonym mięsem. Wybornie komponuje się z serami. Sprawi zaskoczenie podany jako dodatek do deserów. Mnogość zastosowań jest jego wielką zaletą. Słodycz miodu zrównoważona kwaśnym smakiem owoców żurawiny, aromat czerwonego wina i ostrość imbiru – nie może być nic smaczniejszego.

Wydrukuj
Winny sos żurawinowy
- V
- GF
- DF
Intensywny w smaku żurawinowy sos.
Składniki
- 350g świeżej żurawiny
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 łyżek miodu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- 1 plasterek imbiru
- kawałek kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego