Tzatziki są bardzo prostym i tanim w przygotowaniu sosem. Najlepsze do jego przyrządzenia będą nieduże ogórki gruntowe – są zwarte, twarde i idealnie chrupiące. Ogórka gruntowego świetnie zastąpi też ogórek…
Kontynuuj czytanie-
Tzatziki
-
Kluski na parze/pampuchy
Pampuchy są tradycyjną polską potrawą. Jest to ciasto drożdżowe ugotowane na parze. W zależności od regionu występowania mają różne nazwy jak i sposób ich podania. Występują pod nazwą bucht, parowców,…
Kontynuuj czytanie -
Kurczak z bananami (po kubańsku)
Pierś z kurczaka jest mięsem często goszczącym na naszych stołach. Można ją w bardzo łatwy i smaczny sposób przygotować. Idealna z dodatkiem makaronu, świetna w panierce jako kotlety, wspaniała w…
Kontynuuj czytanie -
Flaczki wołowe – zamojskie
Flaki wołowe w tradycyjnej kuchni polskiej występują od dawna. Flaki tak jak i inne podroby mają swoich zwolenników i kulinarnych przeciwników. Aby były smaczne należy poświęcić im uwagę i odpowiednio…
Kontynuuj czytanie -
Bułki do burgerów
Puszyste, dobrze wyrośnięte i bardzo smaczne bułki do burgerów. Idealnie sprawdzą się do burgerów z wołowiną, fishburgerów jak i burgerów warzywnych i wegetariańskich. Bułki są łatwe w przygotowaniu. Są świetne…
Kontynuuj czytanie -
Pizza z burakiem i orzechami
Pizza z burakami i orzechami jest świetną alternatywą dla mięsnych pizz. Idealnie wypieczone, cienkie ciasto z dodatkiem śmietanowego sosu jest świetnym tłem dla słodkiego buraka, chrupiących orzechów włoskich oraz świeżych…
Kontynuuj czytanie -
Placki bananowe
Z bananów można przygotować wiele pyszności. Dodać do deserów, sałatek, połączyć z mięsem, alkoholem. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do tostów. Idealne będą w ciastach i babeczkach jak i śniadaniowych…
Kontynuuj czytanie -
Omlet z pokrzywą
Wykorzystywanie pokrzywy do przygotowania jedzenia w obecnych czasach należy do rzadkości. Niestety jest to wielkim błędem ponieważ pokrzywa ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obniża ciśnienie krwi i poziom…
Kontynuuj czytanie