Tzatziki

Tzatziki są bardzo prostym i tanim w przygotowaniu sosem. Najlepsze do jego przyrządzenia będą nieduże ogórki gruntowe – są zwarte, twarde i idealnie chrupiące. Ogórka gruntowego świetnie zastąpi też ogórek długi, szklarniowy – należy wtedy wyciąć gniazda nasienne by sos nie stał się wodnisty. Dodatek soli, soku z cytryny i pieprzu świetnie podkreśli ogórka a świeżość jogurtu naturalnego dopełni jego smak. Sos tzatziki idealnie sprawdzi się do dań z grilla: karkówek, kiełbasek. Współgra również z burgerami, kotletami, szaszłykami. 

Wydrukuj

Tzatziki

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Łatwy w wykonaniu, świeży sos.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki szklarniowe lub 5 gruntowych
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól/pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Ogórki ostrugaj i przetnij wzdłuż na pół. Łyżką wyjmij ziarenka, nie będą potrzebne. Posiekaj ogórki w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, koper drobno posiekaj. Dodaj jogurt naturalny i wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw na minimum 30 minut do lodówki.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!