Pizza z burakiem i orzechami

Pizza z burakami i orzechami jest świetną alternatywą dla mięsnych pizz. Idealnie wypieczone, cienkie ciasto z dodatkiem śmietanowego sosu jest świetnym tłem dla słodkiego buraka, chrupiących orzechów włoskich oraz świeżych i soczystych liści czerwonego szczawiu. 

Wydrukuj

Pizza z burakiem i orzechami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Wegetariańska pizza z burakiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:100 min.
  • Czas gotowania:13 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 125g mąki typu 00 - włoska
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 15g świeżych drożdży
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 2 buraczki średniej wielkości
  • 125g mozzarelli (1 kulka)
  • orzechy włoskie
  • liście szczawiu czerwonego
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do ciepłej wody, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj do niej sól, oliwę oraz drożdżowy rozczyn. Wymieszaj składniki a następnie przełóż ciasto na stolnice lub blat posypany mąką i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Buraki obierz ze skórki, skrop oliwą i owiń każdego folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, orzechy podziel na mniejsze cząstki. Liście szczawiu opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Upieczone buraki (al dente) odwiń z foli i wystudź. Następnie pokrój w plastry. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ciasto na pizzę zagnieć, uformuj kulę i ponownie odstaw na 10 minut. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Ciasto na pizze wyjmij na blat/stolnicę oprószoną mąką, spłaszcz i zaczynając od środka rozciągaj w kierunku boków formując okrąg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto wyłóż śmietanowy sos i rozsmaruj go dokładnie po cieście pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie wyłóż plastry buraków i mozzarellę. Piecz w 230 stopniach przez około 13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Pizzę wyjmij, dodaj orzechy oraz liście szczawiu. Z podanych proporcji wyjdzie 1 pizza o średnicy około 30cm.

Leave a Reply