Flaczki wołowe – zamojskie

Flaki wołowe w tradycyjnej kuchni polskiej występują od dawna.  Flaki tak jak i inne podroby mają swoich zwolenników i kulinarnych przeciwników. Aby były smaczne należy poświęcić im uwagę i odpowiednio przyrządzić. Przygotowane na bulionie warzywnym, wzbogacone o imbir, majeranek i gałkę muszkatołową są pyszną i rozgrzewającą zupą. 

Wydrukuj

Flaczki wołowe – zamojskie

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • GF
  • DF
Tradycyjne flaczki w pomidorowym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
Składniki
  • 1kg flaków wołowych gotowanych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 pora
  • mała bulwa selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól
  • 2cm kawałek imbiru starty na tarce
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania
Flaki przepłucz pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj, gotuj 10 minut. Następnie odcedź, zalej wodą i znowu zagotuj, gotuj przez 10 minut. Po raz kolejny odcedź, zalej flaki świeżą wodą około 2-3l. Dodaj obrane i pokrojone w plastry lub kostkę marchewki, pietruszkę, selera, pora, przecier pomidorowy, majeranek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, mieloną paprykę,gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Domowy przecier pomidorowy jest inny niż koncentrat pomidorowy. Możesz użyć passaty pomidorowej. Zmniejsz moc grzania i gotuj zupę aż flaczki zmiękną. Pod koniec gotowania spróbuj czy zupa nie wymaga jeszcze doprawienia.

Leave a Reply

error: Zawartość jest chroniona!!