Kurczak z bananami (po kubańsku)

Pierś z kurczaka jest mięsem często goszczącym na naszych stołach. Można ją w bardzo łatwy i smaczny sposób przygotować. Idealna z dodatkiem makaronu, świetna w panierce jako kotlety, wspaniała w sałatkach. Podana w słodko – pikantnym sosie przygotowanym z rumu i papryczki chili oraz z dodatkiem bananów z pewnością dopisze się do listy ulubionych potraw. 

Wydrukuj

Kurczak z bananami (po kubańsku)

napisała:

4,5 rating based on 6 ratings
  • GF
  • DF
Pierś z kurczaka z dodatkiem rumu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól/pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 banany
  • 50ml ciemnego rumu
  • papryczka chilli
  • opcjonalnie: kolendra lub szczypior
  • dodatkowo: ryż
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek. Pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą, posiekaną papryczką chilli, cynamonem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią kurczaka z całą marynatą, podsmaż aż pierś nabierze złotego koloru. Banany obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry, skrop sokiem z limonki i dodaj na patelnie, delikatnie zamieszaj. Do kurczaka i bananów dolej rum i podkręć moc palnika. Gdy rum zacznie parować zdejmij patelnie z kuchni i ostrożnie podpal alkohol. Mieszaj aż alkohol wyparuje, przestanie płonąć. Kurczaka podawaj z ryżem, można też posypać go kolendrą lub szczypiorem.

Leave a Reply