Omlet z pokrzywą

Wykorzystywanie pokrzywy do przygotowania jedzenia w obecnych czasach należy do rzadkości. Niestety jest to wielkim błędem ponieważ pokrzywa ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, łagodzi ból, hamuje wypadanie włosów, przeciwdziałała zatrzymywaniu płynów w organizmie. A to tylko kilka z wielu cudownych walorów tej niedocenionej obecnie rośliny. 

Wydrukuj

Omlet z pokrzywą

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Omlet z wiesenną pokrzywą.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:8 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 garście liści pokrzywy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 50ml mleka
  • 4 jajka
  • oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Pokrzywę zbieraj wczesną wiosną, listki są świeże i delikatne. Zbieraj tylko tę, która rośnie z dala od ruchliwych dróg. Listki oderwij od łodyg i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie sparz wrzątkiem, liście stracą jędrność. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę pokrój w cienkie plasterki. Patelnię rozgrzej z odrobiną oliwy, dodaj czosnek, cebulę i zeszklij. Jajka mocno rozbij z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Na patelnię dorzuć 3/4 liści pokrzywy i chilli, wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Całość zalej masą mleczno-jajeczną. Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką, smaż około 4 minut. Pomidorki przetnij na mniejsze cząstki i rozsyp wraz z pozostałymi liśćmi pokrzywy na górę omletu. Patelnię ponownie zakryj pokrywką i dosmaż omlet jeszcze minutę.

Leave a Reply