Focaccia jest wywodzącym się z Woch drożdżowym plackiem, przygotowanym z mąki, drożdży, soli i oliwy. Każdy region Włoch może pochwalić się swoim rodzajem focacci. Używając ulubionych dodatków można przygotować placek…
Kontynuuj czytanie-
Focaccia z papryką
-
Kuskus z dynią i granatem
Kuskus jest jedynym zbożowym produktem który można w tak łatwy i szybki sposób przyrządzonym do spożycia. Jest bardzo drobniutkim makaronem przygotowanym z pszenicy durum. Jest idealny jako dodatek do mięs,…
Kontynuuj czytanie -
Melanzane alla parmigiana – zapiekanka z bakłażana
Kuchnia włoska charakteryzuje się pachnącymi pomidorami, pysznymi serami i genialnymi przyprawami. Melanzane alla parmigiana to bakłażanowa zapiekanka z dodatkiem parmezanu, mozzarelli, pomidorów oraz pachnocego oregano i bazylii.
Kontynuuj czytanie -
Gofry z sadzonym jajkiem i boczkiem
Gofry są świetną propozycją na śniadanie. Idealne zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Podane z pysznymi warzywami, idealnie usmażonym jajkiem, chrupiącym boczkiem i ostrą papryczką chili z pewnością znajdą…
Kontynuuj czytanie -
Ryż z dynią i mleczkiem kokosowym
Pyszny ryż, kolorowe i wyraziste przypraw oraz mięsne lub warzywne dodatki. Moja wegańska wersja ryżu jest daniem słodko – pikantnym z odrobiną kokosowego aromatu.
Kontynuuj czytanie -
Dżem z gruszek
Gruszki są owocami sezonowymi, których smak warto zatrzymać na zimowe dni. Dżem z gruszek jest idealny jako dodatek do ciast, naleśników i pieczywa.
Kontynuuj czytanie -
Wegetariańska zapiekanka z dynią
Pyszna, wegetariańska zapiekanka z sezonowym warzywem jakim jest dynia. Aromat gałki muszkatołowej, ostrość papryczki chilli równoważy swą słodyczą dynia. Fani serów również znajdą tu coś dla siebie.
Kontynuuj czytanie -
Kiszone liście winogron
Kiszone liście winogron używane są najczęściej w kuchni greckiej, bałkańskiej i zachodnioazjatyckiej.
Kontynuuj czytanie