Gofry z sadzonym jajkiem i boczkiem

Gofry są świetną propozycją na śniadanie. Idealne zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Podane z pysznymi warzywami, idealnie usmażonym jajkiem, chrupiącym boczkiem i ostrą papryczką chili z pewnością znajdą swoich wiernych fanów.

Wydrukuj

Gofry z sadzonym jajkiem i boczkiem

napisała:

0,0 rating
Wytrawne gofry z jajkiem i boczkiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 gofrów
  • 6 jajek
  • 3 pomidory
  • sałata rzymska
  • 1 papryczka chili
  • 6 plastrów boczku
  • olej do smażenia jajek
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Gofry przygotuj według połowy tego przepisu. Plastry boczku rozłóż na zimnej, suchej patelni a następnie włącz palnik. Od momentu skwarczenia smaż je po 3 minuty z każdej strony aż staną się chrupiące. Usmażone plastry boczku przełóż na ręcznik papierowy by osuszyć je z tłuszczu. Papryczkę chili pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie pokrój je w grubsze plastry. Jajka smaż na oleju do momentu aż białko dobrze się zetnie a żółtko wciąż pozostanie płynne. Dopraw je solą i pieprzem. Liście sałaty oddziel od główki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Liście rozłóż na gofry, na nie nałóż plastry pomidora, następnie usmażone jajko, plastry boczku i chili. Gofry podawaj z ulubionym sosem np. tatarskim, holenderskim, czosnkowym, majonezem.

Leave a Reply