Focaccia z papryką

Focaccia jest wywodzącym się z Woch drożdżowym plackiem, przygotowanym z mąki, drożdży, soli i oliwy. Każdy region Włoch może pochwalić się swoim rodzajem focacci. Używając ulubionych dodatków można przygotować placek idealnie pasujący pod osobisty gust i smak.

Wydrukuj

Focaccia z papryką

napisała:

0,0 rating
  • VG
  • DF
Łatwa w przygotowaniu włoska focaccia.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:120 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30ml oliwy do ciasta
  • 3 łyżki oliwy do smarowania focacci
  • 20g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka papryczek chili - wedle uznania
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj wodę, cukier, łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i swobodnie odchodzić od dłoni. Jeśli jest taka potrzeba dodaj odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją do miski oprószonej mąką, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na godzinę. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagnieć kilka razy, podziel na dwie części i uformuj z nich placki. Przełóż je na blachę i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Papryki pokrój w małe paski, cebulę w piórka, chili w plasterki lub na pół. Piekarnik nagrzej do 200stopni. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Wyrośnięte focaccie posmaruj czosnkową oliwą. Na ciasto ułóż warzywa i wciśnij je delikatnie w placki. Focaccie posyp grubo mieloną solą. Piecz przez 20/25 minut. Idealna na ciepło i zimno. Świetnie smakuje podana z pastą chili lub sosem czosnkowym.

Leave a Reply