Dżem z gruszek

Gruszki są owocami sezonowymi, których smak warto zatrzymać na zimowe dni. Dżem z gruszek jest idealny jako dodatek do ciast, naleśników i pieczywa.

Wydrukuj

Dżem z gruszek

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszny, słodki dżem
  • Poziom trudności:Łatwy
Składniki
  • 1kg gruszek - po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego
  • około 100g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • woda
Sposób przygotowania
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka z grubym dnem. Do gruszek dodaj sok z cytryny oraz wodę - niewiele, około 5mm wysokości od dna garnka. Wymieszaj owoce i gotuj do miękkości co chwile mieszając. Gdy owoce zmiękną zdejmij je z ognia i wystudź. Chłodne gruszki zmiksuj na gładkie puree. Dodaj do nich cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu aż puree gruszkowe będzie miało zwartą konsystencje dżemu. Ja na 1kg gruszek dodaje około 100g cukru. Ilość cukru uzależnij od swojego smaku. Gorący dżem przełóż do suchych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć słoiki i postaw je wieczkiem do dołu. Słoiki przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Zimne słoiki wstaw do zimnego piekarnika. Następnie od uzyskania temperatury 130 stopni pasteryzuj słoiki 30 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki aż wystygną. Dżem przechowuj w chłodnym miejscu.

Leave a Reply