Szakszuka jest tunezyjską, śniadaniową propozycją. Zazwyczaj przygotowana z warzyw, jajek i mięsa. Dowolność komponowania tego dania daje możliwość dodawania ulubionych produktów. W wersji wegetariańskiej z dodatkiem grochu z pewnością będzie…
Kontynuuj czytanie-
Szakszuka wegetariańska z grochem
-
Tiramisu truskawkowe
Orzeźwiające, truskawkowe tiramisu. Przygotowane w oparciu o włoski deser. Tiramisu przygotowane jest z owoców, żółtek, biszkoptów, musu truskawkowego oraz włoskiego sera mascarpone. W przepisie tym nie ma alkoholu ani kawy…
Kontynuuj czytanie -
Faworki
Każdy z nas zaglądając w swoje wspomnienia z dzieciństwa z pewnością przywoła to dotyczące faworków. Kuchnia a w niej mama lub babcia która wycina paski z ciasta a następnie jakoś…
Kontynuuj czytanie -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wariacji na temat ciasta drożdżowego może być tyle ile jego fanów. Idealne drożdżowe z kruszonką, drożdżówki z czekoladą, drożdżowe rogale z budyniem, ciasto z owocami, serem i konfiturami. Każde świetne,…
Kontynuuj czytanie -
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa kojarzona jest głównie ze śniadaniem wielkanocnym i żurkiem. Przygotowana jest zazwyczaj z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem mięsa wołowego. Kiełbasa ta ma charakterystyczny jasny kolor i specyficzną strukturę.…
Kontynuuj czytanie -
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem jest idealnym ciastem na Wielkanoc. Piękny żółty kolor świetnie współgra z kolorami świąt i wiosny. Babka jest wilgotna, słodka i smaczna. Ajerkoniak jest delikatnie wyczuwalny w smaku.…
Kontynuuj czytanie -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado są piękną propozycją wielkanocnych przystawek. Są świeże, radosne, napawają optymizmem i zachęcają do skosztowania. Ich wiosenny wygląd przyciąga uwagę. Pięknie komponują się z pozostałymi wielkanocnymi daniami.
Kontynuuj czytanie -
Mazurek kajmakowy
Mazurki to niskie, słodkie ciasta, które piecze się jedynie w okresie wielkanocnym. Wywodzą się prawdopodobnie z tradycji tureckiej. Przygotowywane były jako nagroda dla wszystkich, którzy w okresie postu zachowywali wstrzemięźliwość,…
Kontynuuj czytanie