Wielkanocna babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem jest idealnym ciastem na Wielkanoc. Piękny żółty kolor świetnie współgra z kolorami świąt i wiosny. Babka jest wilgotna, słodka i smaczna. Ajerkoniak jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.

Wydrukuj

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem

napisała:

4,3 rating based on 3 ratings
  • V
Idealna babka na Wielkanoc.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:61 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru pudru
Sposób przygotowania
Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę kurkumy i wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem. Ajerkoniak wymieszaj z olejem i przelej do jajek, wymieszaj. Do mąki przelej jajeczną masę i dokładnie wymieszaj. Foremkę na babkę o Ø 16cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez godzinę. Jeszcze ciepłą babkę wyjmij ostrożnie z formy i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Podawaj posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Leave a Reply