Tiramisu truskawkowe

Orzeźwiające, truskawkowe tiramisu. Przygotowane w oparciu o włoski deser. Tiramisu przygotowane jest z owoców, żółtek, biszkoptów, musu truskawkowego oraz włoskiego sera mascarpone. W przepisie tym nie ma alkoholu ani kawy co sprawia, że deser jest idealny dla dzieci. 

Wydrukuj

Tiramisu truskawkowe

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Truskawkowe, słodkie tiramisu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 żółtka
  • podłużne biszkopty - około 24 sztuki 300g
  • 500g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny wieprzowej
  • 4 łyżki cukru pudru - można dodać mniej lub więcej
  • 400g truskawek
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu wrzosowego - może być inny lub cukier
Sposób przygotowania
Truskawki oczyść, kilka odłóż do dekoracji a z pozostałych odetnij szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Owoce zmiksuj na mus, przełóż do rondla i podgrzej. Dodaj miód, żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj i wystudź. W garnku zagotuj wodę, postaw na nim metalową miskę tak by nie dotykała wody - jedynie para ma ogrzewać spód miski - dodaj żółtka, cukier puder i szybko ubij na puszystą masę. Miskę zdejmij z garnka i do żółtek dodawaj partiami mascarpone stale miksując aż składniki dobrze się połączą. Biszkopty maczaj w musie truskawkowym i ułóż je na dnie formy. U mnie dwie kwadratowe formy 15cm x 15cm. Na warstwę biszkoptów nałóż warstwę mascarpone a na ser kolejną warstwę biszkoptów obtoczonych musem. Na biszkopty ułóż kolejną warstwę mascarpone. Formę owiń folią aluminiową i na minimum 8h przełóż do lodówki. Pozostały mus truskawkowy również wstaw do lodówki. Tiramisu przed podaniem posyp startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladą. Podawaj z musem truskawkowym i świeżymi truskawkami.

Leave a Reply