Faworki

Każdy z nas zaglądając w swoje wspomnienia z dzieciństwa z pewnością przywoła to dotyczące faworków. Kuchnia a w niej mama lub babcia która wycina paski z ciasta a następnie jakoś dziwnie je przekręca, przewija i czaruje. Wkłada do garnka a po chwili wyjmuje pyszne, chrupiące cudo. Przygotowanie faworków może do najszybszych i najłatwiejszych nie należy jednak zrobienie ich własnoręcznie napawa dumą a ich smak jest wtedy wyjątkowy. Smaczne ciasteczko z delikatną słodyczą cukru pudru jest idealne na polski tradycyjny tłusty czwartek.

Wydrukuj

Faworki

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszny, tradycyjny przysmak, idealny na tłusty czwartek.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1l oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania faworków
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę lub blat kuchenny, dodaj żółtka, spirytus oraz śmietanę. Nożem połącz wszystkie składniki, następnie zagnieć ciasto. Drewnianym wałkiem wybijaj ciasto przez około 2-3 minuty. Następnie szybko uformuj z ciasta kulę, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i za pomocą noża lub radełka wycinaj paski o długości około 10 - 12cm i szerokości około 4cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przez nie przeciągnij jedną jego końcówkę, delikatnie rozciągnij. Olej przelej do dużego szerokiego garnka, powolnie podgrzej. Zrób test oleju: końcówkę drewnianej łyżki zamocz w oleju, gdy dookoła pojawią się pęcherzyki powietrza olej będzie gotowy. Do oleju ostrożnie wkładaj faworki i smaż około 1-2 minuty z każdej strony by przybrały złotego koloru. Faworki wyjmuj z garnka za pomocą metalowej cedzakowej łyżki i układaj na talerzu okrytym ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju. Wystudzone faworki przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

Leave a Reply