Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa kojarzona jest głównie ze śniadaniem wielkanocnym i żurkiem. Przygotowana jest zazwyczaj z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem mięsa wołowego. Kiełbasa ta ma charakterystyczny jasny kolor i specyficzną strukturę. Może być parzona lub surowa. Zapieczona z cebulą i piwem wspaniale współgra z sosem chrzanowym i jajkiem ugotowanym na twardo. 

Wydrukuj

Biała kiełbasa w piwie

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Biała kiełbasa w piwnym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól/pieprz
  • 4 łyżki oleju + do smażenia cebuli
  • 120ml jasnego piwa
Sposób przygotowania
Cebule pokrój w piórka i lekko zeszklij na oleju. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i ułóż na niej kiełbasy. Piwo, majeranek, musztardę, kumin, sól, pieprz i olej wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej kiełbasę. Piecz kiełbasy w temperaturze 175 stopni przez godzinę. Podczas pieczenia obróć kilkukrotnie kiełbasę na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut ustaw termoobieg by skórka kiełbasy była chrupiąca i złota.

Leave a Reply