Na polskim stole jajka podczas wielkanocnego ucztowania są niezbędnym elementem. Podawane są na kilkadziesiąt różnych sposobów. Można je spotkać ugotowane na twardo w żurku, jako jajko sadzone w barszczu białym,…
Kontynuuj czytanie-
Faszerowane jajka z łososiem
-
Jajka faszerowane guacamole
Jajka są produktem kojarzony najbardziej ze świątecznym, wielkanocnym stołem. Podane w wersji klasycznej z majonezem, przecięte na pół pojawiają się w żurku. Można je znaleźć w warzywnej sałatce, jako dodatek…
Kontynuuj czytanie -
Majonez bazyliowy
Klasyczny, gęsty majonez jest idealny do wszystkiego. Majonez aromatyzowany i koloryzowany bazylią ma dodatkowy walor: świetnie wygląda. Wystarczy jedynie kilka składników, chwila cierpliwości i gęsty majonez gotowy. Idealny do sałatek,…
Kontynuuj czytanie -
Faszerowane jajka ze szprotką
W kuchni polskiej jajka używane są jako produkt, który jest składnikiem ciast, deserów, sosów, sałatek. Często serwowane jest na śniadanie w postaci jajecznicy, jajka sadzonego, omletów lub naleśników. Podczas Wielkanocnego…
Kontynuuj czytanie -
Domowe masło
Kremowe masło domowej roboty. Bez jakichkolwiek ulepszaczy, składników konserwujących itp. Świetnie rozprowadza się na pieczywie. Idealne do ciast i smażenia. Dzięki domowemu wykonaniu można wzbogacić je o ulubione składniki np.…
Kontynuuj czytanie -
Majonez
Fanów majonezu jest mnóstwo. Są tacy, którzy są w stanie majonez dodać do prawie każdego danie. Przygotowanie domowego majonezu jest więc świetną umiejętnością. Wystarczy jedynie kilka składników, chwila cierpliwości i…
Kontynuuj czytanie -
Zakwas na żurek
Na naszych wielkanocnych, tradycyjnych stołach od lat królują dwie zupy: barszcz biały lub żurek. Nie sposób wybrać lepszą i częściej jedzoną. Każda ma swoich fanów i ogromnych miłośników. Zakwas na…
Kontynuuj czytanie -
Mazurek z konfiturą z dzikiej róży
Słodkie, cienkie ciasto i lekko kwaskowata konfitura z dzikiej róży – zestawienie idealne. Pięknie, wiosennie wyglądający wielkanocny mazurek. Dodatkowym atutem tego ciasta jest łatwość jego przygotowania. Wystarczy też zaledwie kilka…
Kontynuuj czytanie