Majonez

Fanów majonezu jest mnóstwo. Są tacy, którzy są w stanie majonez dodać do prawie każdego danie. Przygotowanie domowego majonezu jest więc świetną umiejętnością. Wystarczy jedynie kilka składników, chwila cierpliwości i gęsty majonez gotowy. Idealny do sałatek, jajek, świetny na kanapki, burgery i tosty. 

Wydrukuj

Majonez

napisała:

0,0 rating
  • V
Gęsty domowy majonez.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:5 min.
Składniki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 300ml oleju
Sposób przygotowania
Jajko sparz gorącą wodą. Wbij do wąskiego naczynia, dodaj sól, sok z cytryny, sól, pieprz i olej. Do naczynia włóż blender ręczny, zacznij miksować na największej mocy, nie odrywając blendera od dna naczynia. Blender przez około minutę powinien być w tym samym położeniu. Następnie przez 20 sekund przesuwaj blender w pionie, góra-dól by wszystko dobrze zmiksować. Przełóż majonez do miseczki. Przechowuj w lodówce.

Leave a Reply

error: Zawartość jest chroniona!!