Domowe masło

Kremowe masło domowej roboty. Bez jakichkolwiek ulepszaczy, składników konserwujących itp. Świetnie rozprowadza się na pieczywie. Idealne do ciast i smażenia. Dzięki domowemu wykonaniu można wzbogacić je o ulubione składniki np. czarnuszkę, chrzan, sól, czosnek.

Wydrukuj

Domowe masło

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Kremowe, delikatne, bez konserwantów i ulepszaczy domowe masło.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600ml śmietany 42%
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Śmietanę przelej do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem do momentu aż w śmietanie zaczną pojawiać się grudki masła  (u mnie ok.25min), dopraw solą. Delikatnie odcedź masło od serwatki. Masło uformuj w kulę i trzymając w dłoniach zamocz w zimnej wodzie, dociskaj by odsączyć nadmiar płynu. Następnie wyjmij z wody, osusz ręcznikiem kuchennym i przetnij kulę na połowy. Każdą owiń folią spożywczą i uformuj kształt jaki chcesz uzyskać. Wstaw do lodówki by utrwalić formę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Leave a Reply