Majonez bazyliowy

Klasyczny, gęsty majonez jest idealny do wszystkiego. Majonez aromatyzowany i koloryzowany bazylią ma dodatkowy walor: świetnie wygląda.  Wystarczy jedynie kilka składników, chwila cierpliwości i gęsty majonez gotowy. Idealny do sałatek, jajek, świetny na kanapki, burgery i tosty. 

Wydrukuj

Majonez bazyliowy

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszny bazyliowy majonez.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:5 min.
Składniki
  • 8 dużych liści bazyli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 300ml oleju
Sposób przygotowania
Opłucz liście bazylii. Jajko sparz gorącą wodą. Wbij do wąskiego naczynia, dodaj sól, sok z cytryny, sól, pieprz, liście bazylii i olej. Do naczynia włóż blender ręczny, zacznij miksować na największej mocy, nie odrywając blendera od dna naczynia. Blender przez około minutę powinien być w tym samym położeniu. Następnie przez 20 sekund przesuwaj blender w pionie, góra-dól by wszystko dobrze zmiksować. Przełóż majonez do miseczki. Przechowuj w lodówce.

Leave a Reply