Przepyszne ciasto które zaskakuje łatwością i szybkością wykonania. Oryginalny przepis oparty jest na użyciu kwaśnych jabłek, u mnie szara reneta. Do kwaśnych jabłek należą również : golster, jonagold, biskoop, boiken,…
Kontynuuj czytanie-
Amerykanka
-
Makaron z porem w sosie śmietanowym
Wegetariańskie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się gruby makaron czyli: farfalle (kokardki), penne, radiatori (kaloryferki), conchigliette (muszelki). By zachować soczysty kolor pora smaż…
Kontynuuj czytanie -
Carpaccio z buraka
Polski, zdrowy burak nie zawsze musi stanowić dodatek. Przyrządzony w postaci carpaccio jest sam w sobie przepysznym daniem. Carpaccio z buraka można podawać na wiele sposobów: saute, z miętą, rukolą,…
Kontynuuj czytanie -
Kotlety z dyni
Lekko słodkie dyniowe kotlety są świetną alternatywą dla kotletów tradycyjnych. Sezon na dynie niestety jest bardzo krótki, dlatego warto, w tym czasie przygotowywać ją na rożne sposoby. Kotlety, zupy, risotta,…
Kontynuuj czytanie -
Sałatka z pomidora
Wszystkim znana sałatka pomidorowa idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do innych dań. Do sałatek nada się każda odmiana pomidora: malinowy, koktajlowy, cherry, rzymski, koralik. Jeśli pomidory są przechowywane…
Kontynuuj czytanie -
Sos winegret
Dip idealnie nadający się do sałatek, ryb, warzyw i wytrawnych naleśników. Połączenie składników ostrych, słodkich, kwaśnych oraz oleistych stanowi odświeżający dodatek dań.
Kontynuuj czytanie -
Ostre curry z dynią i kurczakiem
Rozgrzewające i pyszne danie. Poziom ostrości można regulować w zależności od upodobań. Curry można podawać z ryżem, makaronem, warzywami, tacos. Mięso kurczaka można zastąpić indykiem, wołowiną lub wieprzowiną.
Kontynuuj czytanie -
Beza z figami
Ten imponująco wyglądający deser jest równie perfekcyjny w smaku. Połączenie chrupkości upieczonych białek z delikatnością śmietany i cudownym smakiem świeżych owoców figowca. Bezy można podawać jako ciasteczka, torciki, bawić się…
Kontynuuj czytanie