Ostre curry z dynią i kurczakiem

Rozgrzewające i pyszne danie. Poziom ostrości można regulować w zależności od upodobań. Curry można podawać z ryżem, makaronem, warzywami, tacos. Mięso kurczaka można zastąpić indykiem, wołowiną lub wieprzowiną.

Wydrukuj

Ostre curry z dynią i kurczakiem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Rozgrzewające i pyszne danie. Poziom ostrości można regulować w zależności od upodobań.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 niewielka cebula
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g dyni (oczyszczonej,bez miąższu i skórki)
  • centymetrowy korzeń imbiru
  • zielona pasta curry(u mnie ½ łyżeczki)
  • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ pęczka kolendry
  • 200g ryżu
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Pierś opłucz, pokrój w paski, włóż do miski, posól, popieprz i dodaj łyżkę oliwę. Odstaw na 10 minut Dynię pokrój w kostkę Cebule obierz i posiekaj, czosnek pozbaw łupiny i pokrój w plasterki. Na patelni typu wok zeszklij warzywa na łyżce oliwy. Dodaj pierś z kurczaka, dynię, podsmaż około 10 minut i wlej mleko kokosowe. Dodaj pastę curry, sok z limonki, kurkumę, starty na tarce imbir i dokładnie wymieszaj. Duś aż dynia zmięknie jednak nie może być rozgotowana. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj w proporcjach 1:2 (1 porcja ryżu 2 porcje wody) Curry podawaj na ryżu, posyp świeżą kolendrą.

Leave a Reply