Kotlety z dyni

Lekko słodkie dyniowe kotlety są świetną alternatywą dla kotletów tradycyjnych.

Sezon na dynie niestety jest bardzo krótki, dlatego warto, w tym czasie przygotowywać ją na rożne sposoby. Kotlety, zupy, risotta, tarty – tak wiele zastosowań jednego warzywa.

Wydrukuj

Kotlety z dyni

napisała:

0,0 rating
  • V
Lekko słodkie dyniowe kotlety są świetną alternatywą dla kotletów tradycyjnych.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g dyni (oczyszczonej, bez skóry i miąższu)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ pęczka koperku
  • bułka tarta
  • oliwa
Sposób przygotowania
Dynię pokrój w kostkę i upiecz. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Koper posiekaj. Jajka ugotuj. Upieczoną dynię i jajka przełóż do miski i zgnieć za pomocą widelca. Dodaj surowe jajko, koper, sól i pieprz. Wymieszaj by uzyskać kotletową masę. Dodaj tyle bułki tartej by masa za mocno nie przywierała do rąk. Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oliwie do złotego koloru. Podawaj z sałatką z pomidora.

error: Zawartość jest chroniona!!