Amerykanka

Przepyszne ciasto które zaskakuje łatwością i szybkością wykonania.

Oryginalny przepis oparty jest na użyciu kwaśnych jabłek, u mnie szara reneta. Do kwaśnych jabłek należą również : golster, jonagold, biskoop, boiken, W zależności od preferencji jabłka można zamienić na inne owoce np. rabarbar, śliwki, gruszki.

 

Wydrukuj

Amerykanka

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • DF
Przepyszne ciasto które zaskakuje łatwością i szybkością wykonania.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wymieszaj. Dolej olej. Połącz składniki. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ciasto przez około 30 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Leave a Reply