Amerykanka

Przepyszne ciasto które zaskakuje łatwością i szybkością wykonania.

Oryginalny przepis oparty jest na użyciu kwaśnych jabłek, u mnie szara reneta. Do kwaśnych jabłek należą również : golster, jonagold, biskoop, boiken, W zależności od preferencji jabłka można zamienić na inne owoce np. rabarbar, śliwki, gruszki.

 

Wydrukuj

Amerykanka

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Przepyszne ciasto które zaskakuje łatwością i szybkością wykonania.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 3 kwaśne jabłka
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukry
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wymieszaj. Dolej olej. Połącz składniki. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ciasto przez około 30 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!