Tradycyjna, polska, warzywna sałatka. Idealna na święta Wielkanocne lub Bożonarodzeniowe. Świetnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, szybki lunch lub przystawka. Smaczna przekąska, odpowiednia na każdą okazję. Przez wszystkich lubiane…
Kontynuuj czytanie-
Sałatka warzywna – tradycyjna
-
Shrimp House
Krewetkownia – czy jest jakieś inne słowo, które smakoszy owoców morza cieszy równie mocno? Jeśli Wam też na usta przywołuje uśmiech to znaczy, że koniecznie musicie zajrzeć do Shrimp…
Kontynuuj czytanie -
Hummus
Tradycyjna pasta pochodząca prawdopodobnie z Libanu. Jest idealna jako przekąska i przystawka na piątkowe wieczory ze znajomymi. Można ją podawać na wiele sposobów: na kanapce, na macy, podpłomykach, tortillach, jako…
Kontynuuj czytanie -
Pasta tahini
Tahini czyli pasta sezamowa przygotowana jest z prażonego sezamu i oliwy. Używana jest bardzo często w kuchni japońskiej, koreańskiej, chińskiej. Grecy na bazie pasty tahini przygotowują chałwę. W Polsce tahini…
Kontynuuj czytanie -
Krokiety z mięsem z rosołu
Smaczne mięsne krokiety, idealne na przystawkę bądź lunch. Są świetnym rozwiązaniem na pozostałe po rosole mięso. Krokiety są również przysmakiem dla wszystkich fanów ciasta naleśnikowego. Można je podawać w wersji…
Kontynuuj czytanie -
Co zrobić z jedzeniem po świętach?
Zgodnie ze słowami naszych babć: „nic nie powinno się zmarnować a jedzenia nie można wyrzucać”. Co zatem zrobić z pełną lodówką, która aż pęka w szwach? Jak przechować ryby, pierogi…
Kontynuuj czytanie -
Warszawskie Si
Jeśli macie ochotę na leniwy niedzielny obiad lub w ciągu zapracowanego dnia pracy szybką przekąskę i lunch, koniecznie zajrzyjcie do Si (http://restauracjasi.pl/) Si jest włoską restauracją, która specjalizuje się w…
Kontynuuj czytanie -
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa jest najpopularniejszą zupą z kuchni francuskiej. Przyrządzona na bulionie wołowym, z długo smażoną cebulą, chrupką grzanką oraz roztopionym, ciągnącym się serem. Idealna na wykwintną kolację lub powolny obiad.
Kontynuuj czytanie