Pasta tahini

Tahini czyli pasta sezamowa przygotowana jest z prażonego sezamu i oliwy. Używana jest bardzo często w kuchni japońskiej, koreańskiej, chińskiej. Grecy na bazie pasty tahini przygotowują chałwę.  W Polsce tahini znane jest jako składnik hummusu. Pasta sezamowa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Wydrukuj

Pasta tahini

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Tahini czyli pasta sezamowa przygotowana jest z prażonego sezamu i oliwy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:2 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 7 łyżek sezamu
  • około 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Sezam wsyp na suchą i bardzo rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając podpraż do momentu uzyskania złotego koloru. Pilnuj by sezam się nie spalił - spalony sprawi, że pasta stanie się bardzo gorzka. Przesyp uprażony sezam do wysokiego pojemnika, dodaj oliwę i zmiksuj blenderem na gładką pastę.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!